ISO
3 травня 2020 року

Контрактне виробництво – готове рішення для бізнесу

Контрактне виробництво – це простий та доступний спосіб випуску продукції при якому основні виробничі процеси за договором здійснює інше підприємство. При цьому товар випускається під власною торговою маркою замовника. В обов’язки незалежного виробника входить точне дотримання договору. Він контролює:

• якість вихідної сировини та готової продукції,

• зобов’язується повністю дотримуватися технології,

• використовувати обумовлені компоненти.

Договір по КВ дозволяє передати виконавцю як увесь цикл виробництва, так й здійснення окремих операцій. Наприклад, переробку сировини може зробити виконавець, а фасування та пакування сам замовник. Іноді в послугу контрактного виробництва входить розробка виконавцем рецептури та технологічної документації.

Промисловий аутсорсинг в Україні використовується практично в усіх галузях.

Illustration

У яких випадках необхідне контрактне виробництво

Замовниками контрактного випуску товарів виступають:

• Невеликі компанії, що не мають власних виробничих потужностей.

• Великі власники торгових марок, обсяг виробництва яких настільки великий, що вони не можуть його забезпечити тільки за рахунок роботи своїх підприємств.

Контрактним виробництвом користуються практично всі великі світові компанії: BMW, Philips, Samsung Electronics, BASF. Серед медичних концернів, які вдаються до КВ, можна відзначити французький Sanofi Pasteur, американський Pfizer, німецький Bayer та багато інших.

Чим контрактне виробництво вигідне замовнику

Провідну роль при виборі контрактного виробництва відіграє зниження витрат на випуск продукції. Робота з відповідним підрядником набагато вигідніша, ніж контроль за прямими витратами на власному підприємстві. На думку фахівців економія може скласти до 30%.

• Немає необхідності закуповувати та обслуговувати дороге обладнання.

• Значно знижуються витрати на оплату праці робітників.

При цьому замовнику вдається отримати продукт високої якості за рахунок вибору високотехнологічного підприємства з навченим та досвідченим персоналом. Для кожного конкретного товару можна вибрати максимально відповідного по оснащенню та знанням підрядника. А наявні сили та засоби направити на маркетингове просування свого товару.

Підсумкова вартість продукту при КВ виходить більш конкурентоспроможною та кількість покупців збільшується.

Особливо вигідна організація контрактного виробництва в Україні для іноземних замовників. Це пов’язано з наявністю податкових пільг відповідно до статті 206 Митного кодексу. При цьому вартість праці та витрат на випуск продукції нижче, ніж у зарубіжних компаній.

Етапи співпраці

Процес контрактного виробництва передбачає:

• Розробку технічного завдання для виконавця. У ньому повинні бути прописані всі основні нюанси, що стосуються технології виробництва товару та вимоги до кінцевого результату.

• Узгодження документації та укладення договору на КВ.

• Виготовлення виконавцем зазначеної продукції, згідно з вимогами замовника.

• Контроль якості.

• Передача готового товару замовнику. Етап може включати упаковку, зберігання, транспортування виробів.

У кожному конкретному випадку умови обговорюються заздалегідь та прописуються у договорі.

Хто може претендувати на роль виконавця у КВ

Як виконавці вибираються підприємства:

• Оснащені необхідним обладнанням для виконання замовлення.

• Володіючі кваліфікованими кадрами для випуску та контролю виробництва.

• Сертифіковані згідно з міжнародними вимогами та українським законодавством.

• Здатні виготовити партії необхідної кількості та обсягу.

Виконавцем може бути як компанія-резидент України, так і зарубіжні підприємства.

Вітчизняним концерном, що надає послугу контрактного виробництва з виготовлення медичних препаратів та дієтичних добавок, є Астрафарм. Компанія ліцензована, відповідає стандарту GMP та володіє необхідними потужностями для виробництва партій препаратів різного об’єму. Процес виробництва повністю гармонізований до європейських вимог. Завод готовий приймати замовлення, як від українських, так і від зарубіжних компаній.